Web Site  

woman Margaretha van Mechelen‏‎
Geboren ‎± 1581 Lier, Antwerpen, Vlaanderen, België
Overleden ‎17 mei 1662 's-Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland‎, ongeveer 81 jaar
Begraven ‎na 17 mei 1662 Pieterskerk, Leiden, Zuid-Holland, Nederland. Bron bij persoon 1)

Margaretha van Mechelen (Lier, circa 1580 – Den Haag17 mei 1662) bijgezet in de Pieterskerk[1] te Leiden was een Zuid-Nederlandse edelvrouw.
Zij was een dochter van Cornelis van Mechelen, schepen van Lier te België en Barbara van Nassau.
Barbara van Nassau stamde uit een katholieke bastaardtak van de Bredase Nassaus. Margaretha's moeder was een dochter van Paulus, jonker van Nassau en Margaretha van Lier. De grootvader van Paulus was een bastaardzoon van Johan IV van Nassau. Door het overlijden van haar ouders werd in 1583 de zorg voor haar en een broer en zus aan drie ongehuwde tantes in Leiden toevertrouwd.
Van circa 1600 tot circa 1610 was Margaretha van Mechelen de maîtresse van Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje. Samen kregen zij drie kinderen.
Maurits van Nassau is echter nooit met Margaretha getrouwd, waarschijnlijk omdat zij katholiek was en afkomstig van lage adel. Wel kregen hun kinderen een andere behandeling dan Maurits’ overige bastaardkinderen. Hun kinderen namen wel deel aan het hofleven.
Op zijn sterfbed in 1625 dreigde Maurits tegenover zijn toen nog ongehuwde halfbroer Frederik Hendrik graaf van Nassau dat hij alsnog met Margaretha zou trouwen als zijn broer niet zelf in het huwelijk zou treden. In dat geval zou hij ook hun buitenechtelijke zonen echten en zouden deze Maurits opvolgen als stadhouder in plaats van Frederik Hendrik. Frederik Hendrik trouwde echter met Amalia van Solms, een aantal dagen voor het overlijden van Maurits.


Huwelijk/ Relatie met:

man Maurits von Nassau‏‎
Geboren ‎14 nov 1567 Dillenburg, Giessen, Nassau-Dillenburg, Deutschland
Overleden ‎23 apr 1625 's-Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland‎, 57 jaar
Begraven ‎26 sep 1625 Schouwen-Duiveland, Zeeland, Nederland
Beroep: comte de Moers. Bron bij persoon 2). Bron bij persoon 3), ‎1e Gehuwd/ relatie met: Margaretha van Mechelen, 2e Gehuwd/ relatie met: Jobghen Arendsdr. van Alphen, 3e Gehuwd/ relatie met: Anna van de Kelder, 4e Gehuwd/ relatie met: Deliana de Backer, 5e Gehuwd/ relatie met: Cornelia Jacobsdr

Maurits van Oranje (Dillenburg14 november 1567 – Den Haag23 april 1625), prins van Oranje en graaf van Nassau was stadhouder en legeraanvoerder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tot hij in 1618 de titel prins van Oranje erfde van zijn halfbroer Filips Willem, werd hij Maurits van Nassau genoemd.
Maurits bracht zijn jeugd deels door op 
slot Dillenburg waar zijn oom Jan van Nassau hem opvoedde. Zijn vader Willem van Oranje kon dat niet op zich nemen omdat hij destijds in de Nederlanden was om de Opstandtegen Spanje te leiden. Na opleidingen in Heidelberg en Leiden werd Maurits op zijn achttiende verjaardag stadhouder van Holland en Zeeland. Hij bracht twee jaar door in het Staatse leger voordat hij het opperbevel kreeg. Maurits werd in 1590 stadhouder over de provincies Gelderland, Overijssel en Utrecht.
Als kapitein-generaal voerde hij het leger aan tegen Spanje. Gedurende de 
Tien Jaren van 1588 tot 1598 behaalde hij onder het politieke leiderschap van de landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt vele overwinningen. Het was een keerpunt in de oorlog en de Spanjaarden werden uit het noorden en oosten van de Republiek verdreven. Op militair gebied was dit succes mede te danken aan de hervormingen die Maurits samen met de Friese stadhouder Willem Lodewijk in het leger doorvoerde. De goede samenwerking met Oldenbarnevelt kreeg een deuk toen Maurits tijdens een expeditie op een Spaans leger stuitte: de Slag bij Nieuwpoort. Tijdens het Twaalfjarig Bestand brak er een religieus conflict uit in de Republiek en koos Maurits de kant van de orthodoxe calvinisten (Gomaristen), waarmee hij recht tegenover Oldenbarnevelt kwam te staan, met uiteindelijk een machtsovername en de onthoofding van de landsadvocaat tot gevolg. De jaren erna ging het land zowel op bestuurlijk als op militair gebied achteruit. Op 23 april 1625 stierf Maurits in Den Haag.


Bronnen

1) Geni World Family Tree Margaretha van Mechelen, vrouwe van VrijhoevenGeslacht: VrouwGeboorte: Ongeveer 1581 - Lier, Antwerp, Flanders, BelgiumOverlijden: 17 mei 1662 - 's-Gravenhage, Zuid-Holland, NederlandeBegrafenis: Na 17 mei 1662 - Pieterskerk, Leiden, Zuid-Holland, NederlandeVader: Cornelis Berthout van MechelenMoeder: Barbara van NassauEx-partner: Maurits von Nassau (geboren Nassau), Fürst von OrangeKinderen: Willem van Nassau (geboren van de Lek), Lodewijk van Nassau van Beverweerd (geboren van Nassau), heer van de Lek en Beverweerd, Maurits van NassauBroers/zusters: Margaretha van Mechelen, Wilhelmina van Mechelen, bladzijde: https://www.myheritage.nl/research/collection-40000/geni-world-family-tree?itemId=71198810&action=showRecord
2) Geni World Family Tree Maurits von Nassau (geboren Nassau), Fürst von OrangeGeslacht: ManRoepnaam: MauritsGeboorte: 14 nov 1567 - Dillenburg, Nassau, Deutschland(HRR)Beroep: comte de MoersOverlijden: 23 apr 1625 - Den Haag, Zuid Holland, NederlandeBegrafenis: 26 sep 1625 - Schouwen-Duiveland, Zeeland, NederlandeVader: Willem van Nassau-Dillenburg, Prins van Oranje, Stadhouder van Holland, Zeeland en UtrechtMoeder: Anna von Sachsen (geboren Wettin, Albertiner), Prinzessin van Oranje-NassauEx partners: Jobghen Arendsdr. van Alphen, Margaretha van Mechelen, vrouwe van Vrijhoeven, Anna van de Kelder, Cornelia Jacobsdr Onbekend, Deliana de Backer, Ursula de RijckKinderen: Carel van Nassau, Willem van Nassau (geboren van de Lek), Lodewijk van Nassau van Beverweerd (geboren van Nassau), heer van de Lek en Beverweerd, Carel Maurits van Nassau, Maurits van Nassau, Anna van Nassau, Eleonora van Nassau, Elisabeth van NassauBroers/zusters: Anna van Nassau (geboren Nassau), Gräfin zu Nassau-Dillenburg, Anna van Nassau (geboren Nassau), Prinzessin, Maurits August Phillip van Oranje- Nassau (geboren Nassau), Prinz, Emilia van Oranje- Nassau, Maria Onbekend, bladzijde: https://www.myheritage.nl/research/collection-40000/geni-world-family-tree?itemId=71197524&action=showRecord
3) Geni World Family Tree Maurits von Nassau (geboren Nassau), Fürst von OrangeGeslacht: ManRoepnaam: MauritsGeboorte: 14 nov 1567 - Dillenburg, Nassau, Deutschland(HRR)Beroep: comte de MoersOverlijden: 23 apr 1625 - Den Haag, Zuid Holland, NederlandeBegrafenis: 26 sep 1625 - Schouwen-Duiveland, Zeeland, NederlandeVader: Willem van Nassau-Dillenburg, Prins van Oranje, Stadhouder van Holland, Zeeland en UtrechtMoeder: Anna von Sachsen (geboren Wettin, Albertiner), Prinzessin van Oranje-NassauEx partners: Jobghen Arendsdr. van Alphen, Margaretha van Mechelen, vrouwe van Vrijhoeven, Anna van de Kelder, Cornelia Jacobsdr Onbekend, Deliana de Backer, Ursula de RijckKinderen: Carel van Nassau, Willem van Nassau (geboren van de Lek), Lodewijk van Nassau van Beverweerd (geboren van Nassau), heer van de Lek en Beverweerd, Maurits van Nassau, Carel Maurits van Nassau, Anna van Nassau, Eleonora van Nassau, Elisabeth van NassauBroers/zusters: Anna van Nassau (geboren Nassau), Prinzessin, Anna van Nassau (geboren Nassau), Gräfin zu Nassau-Dillenburg, Maurits August Phillip van Oranje- Nassau (geboren Nassau), Prinz, Emilia van Oranje- Nassau, Maria Onbekend, bladzijde: https://www.myheritage.nl/research/collection-40000/geni-world-family-tree?itemId=71197524&action=showRecord

Citaat voor: Gezin Overzicht
"Gezin Overzicht: Margaretha van Mechelen & Maurits von Nassau." HuMo-gen - Web Site (http://adroy.homeserver.com/family.php?database=humo_&id=F500525&main_person=I501395 : toegang 26 May 2018) Margaretha van Mechelen #I501372, geboren ‎14 nov 1567 Dillenburg, Giessen, Nassau-Dillenburg, DeutschlandHilbrands/de Rooij stamboom beheerd door Ton de Rooij (neem contact op)
Ga naar de wijda-ton-familytree TNG website voor grafische layout van de stamboom.